Premiul pentru cel mai bun montaj/Best editing Award:

Moarte elegantă/Fine dying, regia Umut Evirgen, montaj Erkan Erdem, Turcia

 Filmat cu mare măiestrie și montat extrem de inteligent, prin punerea în oglindă a unor scene cu ritmuri foarte diferite, Fine dying de Umut Evirgen este o scurtă capodoperă a montajului paralel.

 

Premiul pentru cea mai bună imagine/Best photography Award:

Vin roșu/Red Wine, regia Santiago Menghini, DOP Olivier Gossot, Canada

 Imaginile somptuoase, arta eclerajului și tonurile de mare valoare picturală, în chiaroscuro, sunt principalele argumente pentru a acorda acest premiu filmului Red Wine de Santiago Menghini.

 

Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră/Best sound editing Award:

Horrorscop/Horrorscope, regia Pol Diggler, sunet Marcel Basté, Spania

 Deși foarte scurt, acest film tratează sunetul ca pe un univers semnificativ fundamental, ce creează subtil atmosfera, întărind accentele de groază, mai ales cu ocazia twist-ului din final: Horrorscope de Pol Diggler.

 

Premiul pentru cel mai bun scenariu/ Best script Award:

Naratorul/The Narrator, regia Julia Trofimova, scenariu James Barron, coproducție Rusia&SUA

Pornind de la o idee originală, acest film satirizează în mod inteligent politica de resurse umane din companii, dar și felul în care presiunea socială trunchiază reprezentările omului despre sine: The Narrator de Julia Trofimova.

 

Premiul pentru cea mai bună regie/ Best Director Award:

Picături de lună/Moon Drops, regia Yoram Ever Hadani, coproducție Israel&Serbia&Montenegro

 Romantic, delicat, ironic, Moon drops de Yoram Ever Hadani, spune o poveste care merge la sufletul oricărui spectator. Toate aspectele acestei mici bijuterii, scenariul, imaginea, jocul actorilor sunt subsumate unei viziuni regizorale remarcabile.

 

Premiul pentru cea mai bună animație/Best Animation Award:

Bolero Station, de Rolf Brönnimann, Elveția

Spunând o poveste de mare vibrație umană, cu un umor negru de excelentă calitate și cu o ironie amară, Bolero Station de Rolf Brönnimann ne arată că în viață lucrurile nu sunt niciodată definitiv pierdute.

 

Premiul pentru cel mai bun film studențesc/ Best student short:

Nimic nu se va întâmpla /Rien ne va plus, regia Sophie Linnenbaum, Germania

Un film delicat și emoționant despre umanitatea de care putem da dovadă în situațiile extreme, Rien ne va plus de Sophie Linnenbaum este realizat deja cu mână de maestru: are dinamism, suspans psihologic și o bună schițare a caracterelor prin jocul actoricesc.

 

Premiul Asociației Persona/Persona Association Award:

Însemn alb/White Mark, regia Anton Mamykin, Rusia

Deși comic în aparență, White Mark de Anton Mamykin spune o poveste despre dificultatea, chiar imposibilitatea de a-ți păstra puritatea într-o lume în care murdăria nu este în primul rând exterioară, ca a personajelor-mineri, ci interioară, nevăzută…

 

Premiul Juriului/ Jury Award:

În coliba domnului Van Den Brink/In The Hut Of Mr. Van Den Brink, regia Björn Renner, Germania

Trasând o linie fragilă de demarcație între realitate și ficțiune, prin finalul neașteptat, In the Hut of Mr. Van Den Brink de Björn Renner aruncă o privire necruțătoare și precisă ca un bisturiu asupra naturii umane.

 

Marele Premiu ClujShorts 2020– ClujShorts Trophy 2020:

Rețeta mamei/La Ricetta della mamma/Mamma’s Recipe, regia Dario Piana, Italia

Se acordă unui film care aliază perfect tonul comic și cel dramatic, într-un scenariu bine ritmat, cu multe răsturnări de situație perfect regizate și cu un joc actoricesc fără greș: La Ricetta della mamma de Dario Piana.