Trofeul ClujShorts 2019
Icar
Regia: Nicolas Boucart
Belgia, Drama
 

ClujShorts Trophy este acordat unui film care dezbate unul dintre cele mai vechi și frumoase vise ale omenirii: zborul. Felul în care ne este prezentat subiectul, ne duce cu gândul dincolo de zbor și de ce înseamnă, la propriu, a zbura- ne face să ne gândim la libertate. Și ne dovedește că libertatea nu poate să fie atinsă fără muncă, fără suferință, fără dăruire, fără perseverență, fără sacrificiu. Un film extrem de prezent, o metaforă a situației actuale a oamenilor, și a românilor în particular, care tinzând spre libertate, adesea se sacrifică.

Premiul pentru cea mai bună regie
My best friend
Regia Cătălin Bugean
România&SUA, Comedie
 

Încă un an în care premiul de regie este decernat unui film din România!
Acest premiu vine să întregească ideea că noi, românii, suntem creativi și, cu bucurie spun, reușim să comunicăm și să fim organizați. Filmul, o comedie savuroasă, excelent stăpânit ca proiect regizoral (scenariu, filmări, montaj), cu o foarte bună coordonare a actorilor, merită pe deplin premiul care i se acordă.

Premiul pentru cel mai bun montaj
Vihta
Montaj Emilie Morier
Belgia, Comedie
 

În filmul ales a fi premiat, povestea este spusă într-o serie de cadre care se îmbină perfect, creând astfel continuitatea și curgerea firească a acțiunilor. Scurtmetrajul este o comedie, iar comedia este unul dintre genurile cele mai difícil de realizat, unde trebuie să ai măsuri exacte. Ironia poveștii expuse este datorată așadar unui montaj excelent.

Premiul pentru cea mai bună imagine
Dincolo de bani
Imagine Alex Catalán
Spania, sci-fi
 

Premiul pentru cea mai bună imagine se acordă unui film cu o calitate ireproșabilă a imaginii, combinată cu o post producție a imaginii fără cusur, ceea ce duce la prezentarea cu realism a unui viitor posibil, în care ceea ce se vede este impecabil, ceea ce se simte este anxietate sau vid.

Premiul pentru cea mai bună interpretare
Sub fusta mamei
Actrițe Françoise Miquelis & Sara Verhagen
Franța, Comedie
 

Anul acesta am renunțat să oferim premiul pentru cel mai bun actor, pentru a oferi premiul pentru interpretare unui cuplu de actrițe care se completează reciproc, întruchipând personaje extrem de credibile, un cuplu mamă-fiică, ce creează împreună momente savuroase, pline de surprize și umor.

Premiul pentru cel mai bun scenariu
Urmașul
Scenariu Shirly Sasson-Ezer & Dana Keidar-Levin

Israel, Comedie

 

Un film despre relații de familie, despre judecăți și prejudecăți, un film despre credințe, ritualuri și tradiții populare, cu reală valoare documentară, prezentate prin prisma unui personaj bine ancorat în societatea actuală, modernă, un film extrem de convingător, care, la final, ne face să ne surprindem punându-ne întrebarea “dar dacă chiar funcționează?”

Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră
Nicio problemă
Regia Jeppe Kaas
Danemarca, Comedie

 

Pentru modul în care a fost captat sunetul, pentru îmbinarea sunetului provenit de la mai multe tipuri de microfoane, creând o unitate contextuală perfectă și pentru atenția la detaliile și accentele de sunet

Premiul pentru cea mai bună animație
Înghețată- Șapte veri de dragoste cu înghețată
Regia Daniela Opp
Germania
 

O animație curată despre prietenie, iubire, oameni, copii, adulți, căței, creativitate, război, istoria înghețatei, o poveste de dragoste frumoasă, care dăinuie peste ani.

Premiul pentru cel mai bun documentar
Kyoko
Regia Marcos Cabotá Samper & Joan Bover Raurell
Spania
 

Alcătuit ca si un film polițist, documentarul ne introduce în lumea lui John Lennon și a soției lui, Yoko Ono, a demersurilor pe care cei doi le fac în căutarea fetiței Kyoko. Filmul iese în evidență prin imaginile de arhivă incluse și mărturiile unor persoane de pe întreg mapamondul.

Premiul Asociației Persona
Athena
Regia Christian Stahl
Germania&Ucraina, Thriller
 

Am decis ca acest premiu să fie decernat unui film ce scoate în evidență zona diametral opusă a tot ce am spus până acum- tehnologia care suplinește omul, roboții sau aplicațiile care ne înlocuiesc și care, în accepțiunea acestui film, nu vor să copieze caracteristicile/trăsăturile omului, pentru că adesea omul poate fi ipocrit, mincinos, fățarnic, meschin, crud.

Premiul juriului
Scenaristul
Regia François Paquay
Belgia, Comedie
 

RO: Un film autoironic care ne dezvăluie elemente din culisele producției de film și care ne face să înțelegem că scenariștii, cu cât sunt mai buni, cu atât sunt mai nebuni. Ne rămâne să extrapolăm aceste cerințe tuturor artiștilor.

Dante vs. Mohammed Ali
Regia Marc Wagenaar
Olanda, Drama

 

Un film despre sensibilitate, despre poezia iubirii, despre durere, un film despre sentimente, pe care reușește atât de bine să ni le transmită printr-o producție bine condusă din toate punctele de vedere.

Premiul publicului
My Best Friend
Regia Catalin Bugean
România/SUA, Comedie
 

Premiul presei
Scenaristul
Regia François Paquay
Belgia, Comedie